Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i klienci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz na dzień.
Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie nadrzędne, a nie jako bazowe cukry, jakie towarzyszą pożywieniom jako danie ponadprogramowe – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym wspaniałym przykładem stereotypowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można odkryć makaron w formie ponad 300 rozmaitych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
Jakim sposobem zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego należy do sztampowego włoskiego makaronu to składniki takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
• Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – najzwyczajniej w świecie trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
• Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Wobec tego, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych prawdziwych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko wtenczas można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie smakowitym daniem. Prosto, czysto i pyszne -o to chodzi!