Po restauracjach, które podają lokalne dania oczekujemy w głównej mierze domowych kulinariów, innymi słowy wybornego jedzenia, przesytu i najwyższej jakości towarów, które stworzą piedestał kulinarny. To kłopotliwe, takie gotowanie to koszty i konieczność skrupulatnego przestrzegania tradycyjnych przepisów, jakie dla wielu restauratorów nie są nazbyt ekonomiczne. Wobec tego w Polsce coraz mniej jest restauracji, które serwują autentyczne, polskie dania. Coraz to częściej powstają restauracje, w jakich serwuje się dania z zachodu lub też dalekiego wschodu – czas to przekształcić! Zarówno w Polsce, jak oraz na całym świecie istnieje dużo przeróżnych restauracji, barów i kawiarni. Zazwyczaj są w nich serwowane dania z całego świata tak, żeby każdy był w stanie dostosować coś stosownie do swojego gustu. Są niemniej jednak miejsca, gdzie serwowane są jedynie i wyłącznie krajowe potrawy. Powodem do dumy jest jednak to, że takie punkty nie są jedynie w Polsce. Rynek główny restauracja Bardzo miłe jest to, że kucharze z innych krajów starają się w swoim państwie przekazać chociaż źródło polskiej kuchni. Istnieją także osoby, które by przypomnieć polskim emigrantom o ich ojczyźnie w obcych państwach zakładają rozmaite restauracje. To właśnie dzięki temu każdy Polak, który mieszka przykładowo w Stanach i niesłychanie nieczęsto jeździ do ojczyzny, ma prawo każdego dnia kosztować swoistych dla kraju, w którym się wychował, potraw i ciast. Owy pomysł jest bardzo wyśmienity i każdego dnia wolno przekonać się o tym, że sprawdza się on oraz wraz z upływem czasu jedna sobie coraz pokaźniejszą rzeszę zwolenników.
Zobacz film