Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie jedzenie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do makaronu. jemy w restauracji Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, tortellini, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film